Hoogsensitief
Ongeveer 20 procent van de bevolking is hoogsensitief. Als je dit bent dan ben je gevoeliger voor indrukken dan de meeste mensen. Vaak zijn hoogsensitieve personen erg zorgzaam, maar leven ze ook in hun eigen wereld. Ze zijn gevoelig voor bijvoorbeeld stemmingen, smaken, fel licht, harde geluiden en geuren.

Meestal zijn hoogsensitieve personen verlegen, angstig en wat in zichzelf gekeerd. Hierdoor is het wat lastiger voor ze om een relatie aan te gaan of goede vrienden te maken.

De invloed van hoogsensitiviteit
Hoogsensitiveit heeft vaak veel invloed op je relatie, je sociale contacten en je werk. Als hoogsensitieve persoon ben je veel gevoeliger voor indrukken dan andere mensen. Hierdoor beleef je gebeurtenissen vaak veel intenser en positiever.

Als je hoogsensitief bent dan is het lastiger om goed om te gaan met negatieve gebeurtenissen. Een negatieve stemming kan snel op jou omslaan. Verder ben je sneller gestressd dan andere personen. Hierdoor loop je weer meer risico op een burn-out.

Zorg voor rustmomenten
Hooggevoeligheid is erfelijk. Je wordt ermee geboren en je kunt er niets aan veranderen.Wel kun je leren om er beter mee om te gaan. Zo kun je je energie besparen door dagelijks een aantal rustmomenten in te plannen. Zorg ook voor een hobby die je tot ontspanning brengt. Hierbij kan je denken aan een sport of iets creatiefs, zoals schilderen, schrijven of beeldhouwen.

Volg een cursus
Verder kun je een cursus volgen waarbij je leert om op een effectieve wijze met je hooggevoeligheid om te gaan. Door zo’n cursus te volgen, weet jij voortaan hoe je je hooggevoeligheid op de juiste manier kunt inzetten.