Soms kan het gebeuren dat je jezelf anders voelt dan anderen. Vaak voel je je van jongs af aan niet goed begrepen en was je altijd het buitenbeentje van een groep. Dit kan heel goed kloppen, aangezien je met hooggevoeligheid ter wereld komt. Het is dus niet iets wat je gaandeweg in je leven ontwikkelt.
Meestal word je als kind met hooggevoeligheid geboren omdat één van je ouders dit ook is. Maar een ding moet je goed onthouden dat hoogsensitief zijn, zoals hooggevoeligheid ook vaak wordt genoemd, absoluut geen aandoening is. Het enige grote verschil met iemand die hooggevoelig is, is dat alle prikkels van buitenaf anders worden ervaren én verwerkt.
Mensen die hooggevoelig zijn hebben veel meer oog voor detail, wat het leven soms behoorlijk ingewikkeld kan maken. Uit onderzoeken is gebleken dat ongeveer vijftien procent van alle mensen een mate van hooggevoeligheid heeft. Iemand die hooggevoelig is wordt ook wel een highly sensitive person afgekort als HSP geoemd.
Mensen die dit ervaren reageren veel heftiger dan andere mensen op prikkels om hun heen. Je kunt hierbij denken aan een hard geluid, maar ook bijvoorbeeld aan fel licht, een bepaalde geur of de drukte van andere mensen om hen heen. Daarom zul je mensen die hooggevoelig zijn niet vaak tegenkomen op een druk evenement of op bijvoorbeeld een drukke dag zoals koningsdag. Ze mijden liever de mensenmassa om zo min mogelijk last te hebben van prikkels.
Maar mensen die hooggevoelig zijn reageren op meer prikkels dan alleen geluid, licht en geur. Mensen die dit ervaren hebben vaak ook een extreem gevoelige huid en ervaren pijn anders. De meest heftige prikkels ervaren ze vroeg in de ochtend, als ze net wakker zijn.
Daarom kan het soms best lastig zijn om bijvoorbeeld ‘s ochtends een doktersafspraak te hebben. Aangezien mensen die hooggevoelig zijn dus anders reageren op alle zintuiglijke waarnemingen, reageren ze ook heel anders op emoties. Mensen die hoogsensitief zijn voelen andere mensen feilloos aan en zijn extra gevoelig voor een sfeer die ergens hangt of bepaalde spanningen. Hierdoor voelen hooggevoelige mensen zich vaak verantwoordelijk voor de rest van hun omgeving en ervaren ze hun kindertijd dus als anders.
Hooggevoeligheid wordt nog niet door zo heel veel mensen erkend en begrepen omdat slechts vijftien procent van de bevolking hier last van heeft. Dit roept bij hooggevoelige personen het gevoel op dat ze niet begrepen worden en nergens bijhoren. Ze proberen zich zo erg aan te passen aan de rest van de mensen in hun omgeving, dat ze zichzelf vaak helemaal uit het oog verliezen. Hun hele zelfbeeld raakt uit balans en vaak kampen ze met een lage eigenwaarde.
Het is extra belangrijk voor hooggevoelige mensen om zichzelf niet te verliezen en te onthouden dat je vooral voor jezelf leeft. Vaak kunnen ze zichzelf niet optimaal ontwikkelen vanaf hun kindertijd en het leven van een leven in twee werelden kost ongelooflijk veel energie.
Probeer om je leven niet langer te leven met schuldgevoelens óf om je leven in het teken te stellen van anderen. Het is je eigen belangrijke persoonlijkheid waar het allemaal om draait. Leer je hooggevoeligheid te accepteren, en vindt een manier om hiermee om te gaan. Als je dit kunt bereiken zul je het geluk vinden.